Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stěhování a digitalizace starých matrik

Alena Ondráčková

sekretariát; odborný zaměstnanec SO

  • 03. 09. 2019 00:00

Sdílet článek

„Stěhování a digitalizace starých matrik“

Ukázka digitalizovaného zápisu narození Kateřina Elznicová * 21.5.1841, Chlum č. 17

Zdroj: SOA Praha, Matrika Panoší Újezd 05, římskokatolická církev, N 1784 – 1868, sn. 43

Oddělení matrik a státního občanství krajského úřadu připravuje předání matričních knih, u kterých uplynula tzv. úložní doba. Tato doba je u matriky narození 100 let, matrika manželství a úmrtí 75 let - vždy od provedení posledního zápisu v knize.

Co se děje s matričními knihami, chcete-li s matrikami, když u nich úložní doba uplyne? Kam se knihy předají? Může je matriční úřad vyhodit nebo dokonce spálit? To rozhodně ne!

Tyto matriky jsme předávali v periodě 5 let, od letošního roku budeme po dohodě předávat každoročně, příslušné instituci, kterou je Státní oblastní archiv (dále jen „SOA“). Matriční úřady v okresech Česká Lípa, Liberec a Jablonec nad Nisou spadají do správního obvodu SOA Litoměřice http://www.soalitomerice.cz/. Matriční úřady z okresu Semily patří do obvodu SOA Zámrsk https://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/

Odborníci ze SOA vedou, aktualizují a připraví seznamy těchto knih, které krajský úřad předá jednotlivým matričním úřadům. Jeden ze seznamů se pak vždy týká i krajského úřadu, neboť i ten vede v tzv. „Krajské matriční spisovně“ matriční knihy, druhopisy matričních knih a sbírky listin matričních úřadů, které mají působnost tzv. úřadů s rozšířenou působností. Knihy se připraví a následuje proces tzv. předání, včetně odvozu a administrativy s tím spojené.

Matriky jsou důležitým zdrojem údajů pro stát. Byly v nich vedeny (církvemi do konce roku 1949, a matričními úřady jsou v nich vedeny od 1. 1. 1950) základní údaje o osobním stavu obyvatelstva – zápisy a záznamy o narození, manželství a úmrtí (novodobě též registrovaném partnerství), a mj. i proto je nakládání s nimi stanoveno a upraveno zákony, tedy regulováno státem. Nahlížet do nich může kromě matrikářů, kteří je vedou a zapisují do nich, jen někdo a jen za určitých podmínek a i když zápisy ve „starých“ matrikách jsou již „staleté“, reguluje stát, vzhledem k jejich důležitosti to, co se s nimi bude dále dít.

Pro představu, když se narodí miminko, je událost o jeho narození zapsána do matriční knihy narození, a to v místě, kde došlo k porodu, u příslušného matričního úřadu (matričních úřadů je v České republice cca 1200). Rodičům je vydán matriční doklad – rodný list a dítě je pak následně zapsáno do informačního systému. Obdobně je tomu u ostatních matričních událostí, tedy u manželství, registrovaného partnerství (od r. 2006) a u úmrtí.

Každá nová kniha je nadepsána/předepsána, podepisuje ji a opatřuje otiskem úředního razítka zástupce-matrikář nadřízeného úřadu. Do roku 2001 byly tyto knihy dokonce pečetěny. Všechny knihy jsou evidovány a musí být pečlivě uloženy a uzamčeny.

Když je novodobá matriční kniha celá popsána, je uložena u matričního úřadu v jeho matriční spisovně (v režimu zákona o matrikách po dobu 75 nebo 100 let, viz výše) a jsou z ní např.

  1. pořizovány výpisy – u matriky narození jsou to rodné listy,
  2. nebo jsou do ní matrikářem prováděny tzv. dodatečné záznamy, to je například v případě, že dítěti bylo změněno příjmení po sňatku jeho rodičů, nebo po určení otcovství, nebo
  3. je do ní umožněno nahlížet tzv. oprávněným osobám, nebo
  4. se z ní pořizují výpisy ex offo, nejčastěji pro soudy a další instituce, případně
  5. je v knize provedena oprava nebo změna, a konečně
  6. může být proveden tzv. dodatečný zápis.

     

    Jak je zjednodušeně popsáno výše, je to tedy tak, že staré matriky, u kterých uplynula úložní doba, se rozhodně „nelikvidují“, je proveden jejich výběr, jsou vyžádány k převzetí do příslušného SOA, kde jsou zaevidovány, je provedena jejich tzv. digitalizace a následně jsou pečlivě uloženy v rámci tzv. archivní péče.                             

    Pro zájemce k tzv. digitalizaci matrik viz:

    http://vademecum.soalitomerice.cz/vademecum/

    https://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/matriky/

     

    Ukázka digitalizovaného zápisu narození Antonín Kotelenský * 13.6.1861, Chlum č. 17

    Zdroj: SOA Praha, Matrika Panoší Újezd 05, římskokatolická církev, N 1784 – 1868, sn. 78

    Závěrem je třeba zmínit a většinou platí, že pokud byly matriky digitalizovány a převedeny do formátu jpg., nebývají již v badatelnách k dispozici ke studiu v jejich fyzické podobě.

    Jaroslava Ježková, odd. matrik a státního občanství

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky