Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Varování pro podnikatele

Diana Pospíšilová

kontrolor, veřejné sbírky

  • 04. 12. 2023 15:58

Sdílet článek

Varování! Informace pro podnikatele ohledně podezřelých, klamavých praktik některých soukromých společností.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které plní působnost Živnostenského úřadu ČR,
jakož i jemu podřízené krajské a obecní živnostenské úřady setrvale varují živnostenské podnikatele, aby byli obezřetní vůči zprávám ohledně nabídek na zápis do soukromého firemního registru. Výzva, kterou opětovně v uplynulých týdnech dostali tisíce nových podnikatelů skrze datovou schránku, vytváří dojem, že registrace v tzv. „České komoře živnostníků“, popř. „Rejstříku obchodu a živností“ či „Portálu ekonomických subjektů“, je pro podnikatele ze zákona povinná, což se v žádném případě nezakládá na pravdě.
Uvedené společnosti v uvedených výzvách záměrně citují zákony týkající se podnikání, což může být pro příjemce těchto zpráv matoucí. Součástí těchto výzev je též předvyplněná složenka a odkaz na přímou platbu skrze QR kód. Ministerstvo průmyslu a obchodu v minulosti již několikrát varovalo před aktivitami těchto soukromých společností
a doporučilo zejména začínajícím živnostenským podnikatelům, aby důkladně věnovali pozornost těmto nabídkám a předešli tak do budoucna případným komplikacím s placením poplatků za to, že jsou uvedeni v databázích spravovanými soukromými společnostmi. Ministerstvo průmyslu a obchodu se proti těmto praktikám společností jednoznačně vymezuje a „odsuzuje“ tyto praktiky, pokud jsou vyvíjeny především vůči cizojazyčným podnikatelům.

V této souvislosti Ministerstvo průmyslu a obchodu opětovně rovněž upozorňuje podnikatelské subjekty, že oficiálním registrem podnikatelů – živnostníků v České republice je pouze živnostenský rejstřík, který je informačním systémem veřejné správy vedeným v elektronické podobě, jehož správcem je výhradně Ministerstvo průmyslu a obchodu. Samotné provedení zápisu podnikatele do živnostenského rejstříku tak není zpoplatněno.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky