Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

VÝZVA ŽIVNOSTNÍKŮM 

Diana Pospíšilová

kontrolor, veřejné sbírky

  • 28. 02. 2022 12:29

Sdílet článek

VÝZVA ŽIVNOSTNÍKŮM

Novelou živnostenského zákona, účinnou ode dne 1. 7. 2008, došlo k podřazení jednotlivých volných živností pod jedinou nově vzniklou živnost volnou s předmětem podnikání „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“.

Původní živnostenské listy vydávané na barevném formuláři s vodoznakem pro každou živnost zvlášť nahradil Výpis ze živnostenského rejstříku. Živnostenské úřady již od roku 2008 provádějí průběžně držitelům volných živností (při návštěvě živnostenského úřadu) tzv. „transformaci“, tedy úpravu živnostenského oprávnění v rozsahu volné živnosti podle platného znění živnostenského zákona.

I přes tuto průběžnou činnost je na území Libereckého kraje i nadále více než 16 000 podnikatelů, u nichž dosud nebyla zákonná úprava volné živnosti provedena, neboť se tyto osoby na živnostenský úřad od roku 2008 nedostavily, nebo svou činnost již fakticky ukončily, ale živnostenský úřad nepožádaly o zrušení živnostenského oprávnění.

Živnostenský úřad proto vyzývá:

všechny držitele živnostenského oprávnění (fyzické i právnické osoby), kterým byl vydán před 1. 7. 2008 Živnostenský list, a který dosud nebyl nahrazen Výpisem ze živnostenského rejstříku, aby se dostavili (v případě právnických osob jejich zástupci) na obecní živnostenský úřad za účelem projednání podnikatelské činnosti a vydání nového výpisu ze živnostenského rejstříku. Tento úkon je bezplatný.

Tato transformace se netýká živností řemeslných, vázaných či koncesovaných.

Aktuální stav Vašeho živnostenského oprávnění si můžete ověřit dotazem u obecního živnostenského úřadu, případně náhledem do Registru živnostenského podnikání, který je dostupný na webové stránce www.rzp.cz.

 

V Liberci dne 28. 2. 2022

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky